FOGSZABÁLYOZÁS BUDAPESTEN

Fogászati klinikánkon a 11. kerületben precíz és tapasztalt fogszabályozó szakorvos várja fogszabályozásra Önt vagy gyermekét.
FOGLALJON IDŐPONTOT!

Láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozás

A láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozás kiváló alternatíva, ha szebbé szeretné varázsolni mosolyát. Van, akit egyáltalán nem hoz zavarba a fogszabályozó látványa vagy viselete, mások azonban vonakodnak, ha arra gondolnak, hogy olyan fogszabályozót kell viselniük, amit mindenki észrevesz rajtuk. Persze az is előfordulhat, hogy életkorunk, hivatásunk nem engedi, hogy tini benyomását keltsük egy rögzített fogszabályozóval – ilyenkor kiváló megoldást jelenthet, az úgynevezett Láthatatlan fogszabályozó viselése. Fogszabályozásra sohasem csak az esztétikum miatt van szükségünk. A rendellenes állású fogazatunk megváltoztatja arcprofilunkat, nehezíti a beszédet, ráadásul a torlódott fogazat sokkal jobban ki van téve a fogszuvasodás és ínygyulladás veszélyének. Ha tehát gondoskodni szeretnénk szájüregünk hosszútávú egészségéről, akár gyermek, akár felnőtt korban érdemes elgondolkodni fogszabályzáson.

Láthatatlan fogszabályozás feltételei: a sínes fogszabályzás bizonyos esetekben tökéletesen helyettesíti a hagyományos rendszereket, mégsem alkalmazható minden esetben. Mivel a sínes fogszabályozók egyedi lenyomatvétel alapján készülnek el és céljuk, hogy minél szorosabban feszüljenek a fogakra, általában inkább felnőtteknek vagy idősebb tinédzsereknek javasolható.

A gyermekek fogazatának kezelése bonyolultabb, hiszen szájüregük és fogazatuk még fejlődésben van, a fogszabályzó típusának kiválasztásakor éppen ezért támaszkodunk fogorvosunk tanácsaira.

Általában enyhe vagy közepesen torlódott fogazat, esetleg nagyobb hézagok torlódásakor alkalmazható a sínes fogszabályzó rendszer, azonban komolyabb torlódás vagy harapási problémák (keresztharapás, mélyharapás) esetén más megoldás javasolt.

A láthatatlan fogszabályzó eljárás menete:

Bár a rendszer első ránézésre egyszerűnek tűnik, ha láthatatlan fogszabályzót viselünk, akkor rendszeresen fel kell keresnünk fogorvosunkat, egyetlen sín ugyanis nem lesz elegendő a teljes kezeléshez. Miután fogorvosunk elkészítette kezelési tervünket, a laborban legyártják a síneket. A sínek hordási ideje pontosan le van írva és rendszeres kontroll mellett nem hibázhat. Miután néhány hét elteltével az adott sín elérte a kívánt hatást, jöhet a következő sín. A sín cserélés folyamata egészen addig tart, amíg el nem érjük a kívánt hatást, ami a tervben volt.

A láthatatlan fogszabályzó hordási ideje:

attól függ, mekkora a korrigálandó probléma, mennyire kell megváltoztatni a fogak kiindulási pozícióját. Minél nagyobb a hézag, annál több ideig tart a fogszabályzás, de általában 6-24 hónapot vesz igénybe. Előfordulhat az is, hogy gyermekkorunkban már viseltünk fogszabályzót, azonban felnőtt korunkra újból belevágunk a tökéletes mosoly elérése érdekében.

Fogszabályozás Budapesten 1

MIKOR VAN SZÜKSÉG FOGSZABÁLYOZÓRA?

A harmonikus, szabályos mosoly manapság már nem csak az önbecsülésünk egyik fontos alappillére, hanem az általános egészségünk sarokköve is.
Fogszabályozó készülék használata indokolt, amennyiben fogai állása nem megfelelő és ez esztétikai, élettani problémákat vagy harapási rendellenességet okoz.

Fogszabályozás Budapesten 1

Mi lehet az oka a fogászati rendellenességeknek?

Számos eltérés önmagában is örökölhető tulajdonságként jelenhet meg. Ilyen például a túlfejlett állkapocs (bulldogharapás), csírahiány (ajakhasadék, szájpadhasadék), vagy mélyharapás…

Az is előfordulhat, hogy kisebb az állcsont, mint amekkorák a fogak. Ez esetben a fogak helyhiány miatt torlódhatnak.

Gyakran a rossz szokások már gyermekkorban kialakulnak (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, ajakszorítás, körömrágás, fogcsikorgatás, táplálkozási zavarok), de még az idő előtt kihúzott tejfog is okozhat problémát.

A fogszabályozást a 4. életév betöltése után érdemes elkezdeni, hogy megelőzzük a beszédhibák kialakulását.

A 6-12 éves kor a legideálisabb időszak a fogak szabályozásához. Ebben az időszakban a növekedés rendkívül gyors ütemben zajlik, ami lehetővé teszi szinte minden rendellenesség hatékony kezelését.

MINDEN, AMIT TUDNI SZERETNE A FOGSZABÁLYOZÁSRÓL

Fogszabályozás a 11. kerületben

1. Kivehető fogszabályozó készülékek

Gyermekkorban vagy könnyebb eseteknél felnőtt korban is alkalmazható készülékcsalád. Lényegét tekintve egy egyszerű, saját magunk által használt, viselése napi 12 órát ajánlott. Csendes tevékenységek mellett olvasás, számítógépezés, TV nézés idejében.
Több típusát különböztetjük meg:

Lemezek: a felső illetve az alsó fogívre kapcsokkal rögzíthető készülékek csavarok és rugók segítségével. A lemezbe épített csavarok a fogak ívének tágításával, különösen a váltófogazati stádiumban észlelhető fogtorlódások kezelésében lehetnek hatásosak. Különböző színekben készülhetnek, egyedi kialakításban is akár.

Funkciós vagy bimaxilláris készülékek: ezeka készülékek az alsó és felső fogívre együttesen fejtik ki hatásukat. Ezzel a gyermekkori állcsont növekedést befolyásolva alakítják ki a két állcsont egymáshoz viszonyított optimális helyzetét. Gyakran a kétfázisos fogszabályozó kezelés első részét képezi, mely során az állcsontok pontos beállítását követően kerül sor a fogak finombeállítására rögzített készülékkel. Ebben a családba tartoznak pl: Hansa, Frankel. Ezek a készülékek is különböző vidám színekben készülhetnek el.

Myofunkcionális készülékek: vagy trainerek, puha szilikongumiból készült, szintén mindkét fogívre ható készülék. Nagy segítséget nyújtanak a szabálytalan fogazat kialakulásáért sokszor felelős rossz szokások kezelésében.

Retenciós készülékek: a rögzített fogszabályozó készülékek levétele után hordandó lemez vagy műanyag sín, amely a fogak eredeti helyzetükbe való visszatérését gátolja meg. Fontos szerepet töltenek be a fogak új helyükön maradása érdekében. A viselési idő duplája a készülék hordott idejének, melyet célszerű betartani.

Fogszabályozás Újbudán

2. Rögzített készülékek

Teljes Multiband készülék és részleges készülék

A teljes fogívre rögzített úgynevezett multiband készülékeknél a fogakra ragasztott zárak, bracketek segítségével történik a fogszabályozás. A bracketek alja kialakításának a gyártásánál nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél kisebb felületen tapadjon a foghoz, így a ragasztóval, amit használnak az orvosok, a lehető legkisebb felületen is károsító hatás nélkül tapadnak.

A bracketek készülhetnek fémből, kerámiából, zafír kristályból, ez utóbbiak a fokozott esztétikai igényt is kielégítve átlátszó, fogszínű anyagból készítettek. A fogmozgatás a bracketekbe illesztett ív mentén megy végbe. A kezelés során a kezdetben bekötött vékony és rugalmas íveket egyre vastagabb és merevebb ívek követik. A fogak mozgatása a tér három irányában történhet.

Az önligírozó bracketek használatával némely esetben lehetőség nyílik egy rövidebb kezelési idő alatti cél megvalósításához. Érdeklődjön fogszabályozó szakorvosánál ez esetben.

Részleges, csak néhány fogra ragasztott fogszabályozó készülék: a kezelési tervben kitűzött feladatnak megfelelően többféle készüléktípus létezik. Megoldást nyújthatnak a felső fogív tágítástól, az idő előtt elvesztett tejfogak helyetti helyfenntartástól a rögzített készülékek eltávolítása utáni fogstabilizációig. Sok esetben, főleg fogeltávolítást követően a szemfogak hátra vitele is egy ilyen részleges úgynevezett sectiós ív mentén történik, és csak ezután kerül sor a teljes fogívre ragasztott bracketek felhelyezésére. A Multiband kezelés aktív szakaszának a befejezése után egy passzív, retenciós fázis következik, melynek az elért eredmény megőrzése a célja, különböző helyben tartó készülékek segítségével. Ezek a készülékek az esettől függően lehetnek kivehetőek, illetve a fogak nyelv felőli részére ragasztott fémszálak. Vagy lehet akár a kettő kombinációja is.

Fogszabályozás Budapesten

3. Rögzített készülékek – bracket típusok

Hagyományos fém bracket:

Az összes bracket között ez a legismertebb és leggyakoribb típus. A fejlődő technológiáknak köszönhetően egyre laposabb kivitelben készülnek, így a fogfelszínhez simulva egyre kényelmesebb. Anyagukat tekintve rozsdamentes acélötvözetből készülnek, ami ellenáll a szájban lévő hatásoknak, nem kopnak, nem deformálódnak, nem rozsdásodnak. Nikkelérzékeny pácienseknek léteznek nikkelmentes ötvözetből vagy titánból gyártott bracketek is. A fiatalok körében kedvelt lehetőség, hogy különböző színű gumikarikákkal rögzíti a fogszabályozó szakorvos az íveket a brackethez, így azt egyedivé, divatossá lehet tenni.

Hagyományos porcelán bracket:

Ezek az esztétikus bracketek fogszínű anyagból készülnek, ezért jobban beleolvadnak a környezetükbe, kevésbé észrevehetőek. Ebből kifolyólag a kamaszok és a felnőttek körében népszerű. Azok számára akiknek fontos, hogy fogszabályozó készülékük a legmagasabb esztétikai igényeket kielégítse, választható fehér színű ív is.

Önligírozó bracket:

A rögzített készülékek legújabb generációja az úgynevezett önligírozó vagy más néven önzáró bracket. Ezek a készülékek a saját beépített zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó ívet. Ezáltal az ív a kezelés első felében szabadabban tud mozdulni, a kisebb súrlódás révén a fogak könnyebben elmozdulnak az ív mentén a kívánt pozícióba. Sokan ezt a kedvezőbb, lágyabb erőkkel működő – a bracket kifejlesztőjéről elnevezett – Damon-technikaként ismerik. Ezen bracket használatakor erősebb torlódások esetén nagyobb valószínűséggel oldható meg a fogak sorba rendezése foghúzás nélkül. Az önligírozó bracketek között van fém és porcelán változat.

Clear-Aligner Bracket, másnéven láthatatlan fogszabályozás

Ez a készülék hasonló, (mint az Invisalign) egy kivehető, átlátszó sínsorozat, amely apró, precíz mozzanatok révén képes a fogakat a kívánt helyre mozdítani. A páciens a síneket meghatározott időközönként cseréli. A fogak alakját, lefutását pontosan követő, átlátszó fólia szinte teljes észrevehetetlenséget biztosít. Bármikor könnyen levehető a fogakról, így fontos események előtt Ön egy mozdulattal eltávolíthatja a szájából. Kivehetősége révén Ön mindent ehet és ihat a kezelés időtartama során. Továbbá a fogmosás, fogtisztítás, fogselymezés illetve a készülék tisztántartása is jóval egyszerűbb. Aki a praktikus megoldást keresi, az jól jár ezzel a fajtával.

Fogszabályozás Budapesten 1

4. A rögzített fogszabályozó részei

Bracket: a fog felszínére ragasztott záracska, benne hosszanti barázda (slot) található, amely az ív bekötésével a fogakat a tér 3 irányában beállíthatóvá teszi. Megkülönböztetünk hagyományos bracketeket, amelyek kapcsolódását az ívhez a gumi vagy a fémligatúra biztosítja. Anyagát tekintve készülnek fémből (nikkel-érzékenyeknek nikkelmentes változatban is beszerezhető). Valamint porcelánból, amely használatával esztétikusabb kép érhető el. A bracketek másik nagy csoportja az Önligírozó Bracketek, mely kapcsolódását az ívhez a bracketben lévő kis tolózár biztosítja. Ez a megoldás lehetővé teszi hogy a bracket és az ív közötti súrlódás minimálissá váljon (a kezelés elején), így a gyorsabb fogmozgatás révén a kezelési idő is lerövidülhet. Szintén készülhetnek fém és esztétikus változatban is.

Ív: a fogak az ív mentén egy vezetősínen mozognak a kívánt helyükre. A kezelés alatt több ívet használunk, amelyek mind anyagukban, mind vastagságukban különböznek. Léteznek fogszínben, amely a magasabb esztétikai igényeket is kielégíti.

Gyűrű: vékony fémszalagból készült, a fog alakjára pontosan illeszkedő gyűrű, melyeket az első nagyőrlő fogakra rögzítünk. Feladatuk hogy a készüléknek a bázisát képezzék, kiemelkedő szerepet kapnak egyes fogmozgatások során, valamint a fogak helyben tartásánál. Egyre gyakrabban helyettesítjük tubussal.

Tubus: a nagyőrlő fogakon a gyűrű kiváltására alkalmas, közvetlenül a fogfelszínre ragasztott elem. Alkalmazásával magasabb pácienskomfort illetve a könnyebb tisztíthatóságnak köszönhetően jobb szájhigiénia érhető el.

Gumiligatúra: apró gumikarikák, melyek szerepe az ívek bracketekhez csatolása. Lehetnek transzparens, színes vagy éppen fémszínűek.

Fémligatúra, másnéven szöcske: vékony fémszálból készült kapcsolóelem, a brackethez erősíti az ívet, egyes esetekben pontosabb fogbeállítást biztosít.

Tolórugó: a bracketek közé, az ívre ráhúzott dróttekercs, mely feszülésével rést nyit a fogak között.

Húzórugó (coil spring): az ívre rögzíthető kis kampóba akasztva egyes fogak, fogcsoportok hátravitelével a fogszabályozásban aktívan résztvevő segédelem. Foghúzásos esetekben a részárás vagy ennek segítségével, vagy kacsok segítségével történhet.

Kacs (loop): az ívbe hajlított hurok, mely leggyakrabban fogeltávolításos esetekben a metszőfogak együttes hátra húzásával a részárást teszi lehetővé.

Gumihúzás: apró gumikarika, ami segítségével a készülék egyes elemeibe akasztva a fogak illetve a fogazat pontos beállításában segít. Alkalmazása során a pácienssel szoros együttműködés szükséges. Általában egész nap javasolt a viselése.

Mini-implantátum: bizonyos fogmozgatásoknál a nemkívánatos mellékhatások elkerülése érdekében, átmenetileg a csontba rögzített aprócska csavar. Helyük a fájdalommentes eltávolításuk után nyomtalanul gyógyul.

FOGSZABÁLYOZÁS GYERMEKKORBAN?

A gyermekkori fogszabályozás célja már nem csupán a fogak esztétikai rendezése. A harapási eltérések gyermekeknél komoly légzési és nyelési problémákat is okozhatnak, melyekre hatékony megoldást kínálhat a fogszabályozás.
Különös figyelmet kell fordítani a rendellenességek időben történő felismerésére és célzott kezelésére, ezzel elkerülve a lehetséges súlyosabb panaszok kialakulását.

A fogsorban fenntartható hely a ki nem bújt maradó fogaknak, megfelelő harapási forma, valamint harmonikus arcprofil alakítható ki.
A fogszabályozó segítségével elkerülhető a későbbi foghúzás szükségessége, a gyermek mosolya szép és rendezett lesz, ami pozitív hatással van mindennapi életére.

Jelentkezzen be szakorvosi konzultációra a Kosztolányi Dental Studio fogászati klinikára, és közösen megbeszéljük, milyen megoldás lenne a legmegfelelőbb gyermeke számára.

FELNŐTTKORI FOGSZABÁLYOZÁS

Fogszabályozás Budapesten felnőttkorban

A gyermekkori és a felnőttkori fogszabályozás jelentős különbségeket mutat több szempontból. Felnőtteknél gyakran előfordulhat foghiány vagy fogágyprobléma, ami bonyolultabbá teszi a fogszabályozás folyamatát.

Ezenkívül a megfelelő készülék kiválasztását gyakran a felnőtt páciens munkája is befolyásolja, és ilyenkor kiemelten fontosak lehetnek a láthatatlan, belső fogíven rögzített fogszabályozási megoldások.

A Kosztolányi Dental Studio fogászati klinikáján javasolt fogszabályozók viselése kényelmes és esztétikus megjelenésű, hozzájárulva a páciensek kényelméhez és elégedettségéhez.

Jelentkezzen be szakorvosi konzultációra és közösen megbeszéljük, milyen megoldás lenne a legmegfelelőbb az Ön számára.

5. A FOGSZABÁLYOZÁS MENETE, LÉPÉSEI

I. Konzultáció
Az első, személyes találkozó alkalmával megbeszéljük, hogy Ön mit szeretne változtatni fogazatán, mivel elégedetlen. Egy alapos szájvizsgálat után megállapítjuk, hogy milyen rendellenesség áll a háttérben, és az várhatóan miként kezelhető. Ha gyermekéről van szó, felmérjük, szükség van-e fogszabályozásra és mikor célszerű azt elkezdeni. Megbeszéljük mire lehet számítani a későbbiekben. Szükség van-e egyéb kiegészítő kezelésre, logopédusra, amellyel támogatni lehet a kezelést.

II. Egyéni kezelési terv készítése
Minden páciensünknek egyéni, személyre szabott kezelési tervet készítünk, mely tartalmazza a jelenlegi fogazati státuszt, a megoldandó feladatokat, a kitűzött célt, a kezelés pontos leírását, a választási lehetőségeket, az összes költséget és időtartamot. A szakvélemény elkészítéséhez az alább felsoroltak szükségesek:

Alapos szájvizsgálat, mely során megvizsgáljuk a fogak állapotát, a foghiányok és fogpótlások meglétét. Vizsgáljuk továbbá az alsó és felső fogív helyviszonyait, összeharapásnál a fogak illeszkedését, valamint az íny állapotát, s a lágyrészek működését.

Gipszminta: lenyomatot veszünk az alsó és felső fogazatról.

Panoráma-röntgen, mely áttekintést nyújt a fogak állapotáról, a gyökerek számáról, alakjáról, a bölcsességfogak helyzetéről.

Tele-röntgen, oldalirányból készített koponyafelvétel, mely az alsó és felső állcsont pontos méretét mutatja.

Fotók az arcról és a fogakról, így az arc és mosoly esztétikai szempontjai tervezhetőek meg.

Állkapocsízület vizsgálata: felmérjük az ízületek épségét, mozgását és a panaszok okát.

A jól előkészített és kivitelezett szakszerű fogszabályozás mindig egy pozitív lépés, bármikor is vágunk bele. Különösen olyan felnőttek esetében, akik régóta halogatják, ahol egy régi probléma áll fenn. Az egészséges fogakat szinte minden életkorban lehet mozgatni. A gyönyörű és egészséges mosoly pedig növeli az önbecsülést bármely életkorban.

Áraink lentebb tájékoztató jellegűek, egyénre szabott árajánlatot és kezelési tervet egy személyes konzultáció alkalmával készítünk Önnek, amire a lenti űrlap kitöltésével azonnal foglalhat időpontot.

Fogszabályozási kérdésekben jelentkezzen be szakorvosi konzultációra és közösen megbeszéljük, milyen megoldás lenne a legmegfelelőbb az Ön vagy gyermeke számára.

A BUDAPEST, 11. KERÜLETI KOSZTOLÁNYI DENTAL STUDIO FOGÁSZATI KLINIKA ÁLTAL AJÁNLOTT MÁRKÁK és kezelési árak GYERMEKkori VAGY FELNŐTTKORI FOGSZABÁLYOZÁS ESETÉN

FORESTADENT – A megfelelő erő minden fázisban

Fogszabályozás Budapesten 4
 • A jól megválasztott ívnek köszönhetően a kezelés minden fázisában a megfelelő erő hat a fogakra.
 • A FoReStAdeNt® Bio-ívei kifejezetten rugalmasak, és csak kevés erőt visznek át a páciens fogazatára.
 • Sprint fém bracketek, hagyományos fém, rögzített készülék: 190 000 Ft/fogív

TruKlear kerámia család – Egy önálló kategória!

Fogszabályozás Budapesten 5
 • Az első teljesen fémmentes, esztétikus bracket alternativái.
 • Ára 230 000 Ft/fogív
 • Állítható, kivehető fogszabályozó: 60-90 000 Ft/állcsont

Ormco – Magas minőségű sokoldalú bracketek

Fogszabályozás Budapesten 6

   

   • Zafír kristály, brackettel: 260 000 Ft/fogív

   

  Jelentkezem fogszabályozásra!

  Teljes név(Kötelező)
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Amennyiben fogszabályozóját klinikánkkal kívánja elkészíttetni, ismerje meg fogszabályozó szakorvosunkat.

  Tájékozódjon előzetesen a Kosztolányi Dental Studio fogászati klinika verhetetlen árairól a fogászati szolgáltatások oldalunkon.

  RENDELÉSI IDŐ

  Hétfő:         8:00 - 20:00

  Kedd:          8:00 - 20:00

  Szerda:       8:00 - 20:00

  Csütörtök:  8:00 - 20:00

  Péntek:       8:00 - 20:00

  ELÉRHETŐSÉGEINK

  Fogászat 11. Kerület | Újbuda | Kosztolányi Dental Studio

  Budapest, Ulászló utca 38. IV/2.,
  kaputelefon kód: 42

  +36 1 951 1303

  +36 20 563 2102

  info@kosztolanyidental.hu

  közösségi

  Facebook

  Instagram

  LinkedIn

  Egészségpénztár partnereink, elfogadott kártyák: OTP EP, MKB EP, K&H EP, Prémium EP, OTP SZÉP, MKB SZÉP, K&H SZÉP

  Fogászati klinikánk júliusi akciójában a fogkő eltávolítása most 28000 helyett 22000 forint, de homokfúvással együtt most csak 32000. A felületi elszíneződések 100%-ban eltűnnek. Egyszerű fogeltávolítás 20000 forint, egyfelszínű tömés 2400. Hívjon minket most!
  IDŐPONTOT FOGLALOK
  AKCIÓ!
  close-image