FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK

A fogmegtartó kezelés tulajdonképpen az eredeti fogak megőrzése fogtöméssel, gyökérkezeléssel.
Írjon nekünk most!

FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK

A fogfájás oka nem csak lyukas fog lehet. Sokaknak egyből egy lyukas fog jut eszébe, ám nem mindig ez van a tünetek hátterében. Nem mindegy, hogy egy vagy több fog fáj egyszerre, kisugárzik-e a fájdalom, állandó vagy csak rágásnál jelentkezik. Bizonyossággal csak egy tapasztalt fogorvos tudja megállapítani, mi rejtőzik a fogfájás hátterében.

BARÁZDAZÁRÁS

A barázdazárás teljesen fájdalommentes és hatékony módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető és nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás.
A fogak többsége a tejfogváltás utáni 1-2 évben szuvasodik a legnagyobb intenzitással, mivel fogváltás után a fogak nem tartalmaznak még elég kálciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben.
A barázdazárás az ép illetve kismértékben szuvas barázdák lezárása egy speciális tömőanyaggal.

A gyermekkorban elvégzett barázdazárással már sokat tettünk a fogak élettartamáért.

ESZTÉTIKUS TÖMÉS

A tömés célja a fog koronai ill. gyökéri részének is a helyreállítása. Az esztétikus fogtömés üvegszemcséket és porcelánszemcséket tartalmazó műgyantából készül. Nagy előnye, hogy a fogakban kialakított üregbe helyezve rétegenként alakítható, a fog régi struktúrája újjá alkotható.
Több színből keverhető, így környezetéhez jobban illeszkedik, nincs eltérés az eredeti és a tömött fogak megjelenésében.

A tömés során a fogtömés anyaga és a fog kémiailag is összeköt, ezért ezek a tömések tartósak.

ESZTÉTIKUS BETÉTEK (INLAY ÉS ONLAY)

Az inlay átmenetet képez a tömés és a fogpótlás között, olyan, a fogban bekövetkezett hiány esetében készítteti el a fogorvos, melynek helyreállítása már nem oldható meg biztonsággal.

Az inlay és onlay betét a hiányzó fogszövetet pótolja, melyet fogtechnikai laboratóriumban állítanak elő a páciens fogára szabva.
A betét segítségével állítható helyre a fog anatómiája, formája, funkciója és rágóképessége.

GYÖKÉRKEZELÉS

A fogászati gyökérkezelés (endodontia) azon eljárások összessége, amelyek a fogak gyökérzetének belső részeinek diagnózisát, kezelését és gyógyítását célozzák. Az eljárás során a fertőzött vagy sérült pulpa (a fog belsejében található érzékeny szövet) eltávolításra kerül, majd a gyökérrendszert tisztítják, formázzák és töltik. A gyökérkezelés célja a fájdalom enyhítése, a fertőzés megszüntetése és a fog megtartása.

A gyökérkezelés lépései általában a következők:

  1. Diagnózis és tervezés: A fogorvos röntgenfelvételek és vizsgálatok segítségével értékeli a gyökérzett és a környező szövetek állapotát. Ez alapján tervezi meg a kezelést.
  2. Lokális érzéstelenítés: A kezelés területének érzéstelenítése a fájdalommentes beavatkozás érdekében.
  3. Hozzáférés és pulparesekció: A fog tetejének vagy oldalának megnyitásával hozzáférést biztosítanak a pulpához. A fertőzött vagy sérült pulpát eltávolítják.
  4. Gyökértisztítás és formázás: A gyökérrendszert speciális eszközökkel tisztítják és formázzák, hogy a töltőanyag hatékonyan illeszkedjen.
  5. Gyökértöltés: A gyökérrendszert biokompatibilis töltőanyaggal (általában guttaperchával) töltik ki, hogy megakadályozzák a további fertőzést.
  6. Fogrestauráció: Az eltávolított pulpa helyét fogorvosi anyagokkal zárják le, majd a fogat restaurálják, például töméssel vagy koronával.

A fogászati gyökérkezelésnek célja a fog megtartása és a fájdalom enyhítése hosszú távon. Az eljárás hatékonysága a diagnózis helyességétől, a megfelelő kezeléstől és az utókezelés minőségétől függ. A modern fogászati technikák és eszközök lehetővé teszik a sikeres gyökérkezelést és a fog megőrzését a páciens számára.

A fog szerkezete, beidegződése

Fájdalom esetén sem feltétlenül a húzás tehát a legjobb megoldás, ha a fog még megmenthető.

Gyökérkezelésnél az ideget kell eltávolítani a fog minden gyökércsatornájából, ehhez speciális tűk kellenek.

Gyakori, hogy a foggyökér görbe, ennek ellenére végig föl kell tárni, kitisztítani és letömni, csak így lehet megszüntetni a fájdalmat és megtartani a fogat.

A ki nem tisztított foggyökérben góc alakulhat ki, ami rossz hatással van a szívre, vesére, hajra, ízületekre.

A gyökérkezelt fog idővel elszíneződhet, törékennyé válhat, ezért később érdemes koronát helyezni a fogra.

A korszerű technikai felkészültségünknek hála, a pácienseink a gyökérkezelés alatt nem éreznek fájdalmat.

A Kosztolányi Dental Studionál arra törekszünk, hogy minden fogat megmentsünk!

Mikor javasolható a gyökérkezelés?

Olyan esetekben javasolható a gyökérkezelés, amikor a szuvasodás elérte a pulpakamrát és a baktériumok már megfertőzték azt, érzékenységet, esetlegesen fájdalmat okozva a páciensnek.

Javasolt abban az esetben is, ha a pulpakamra valamilyen baleset következtében megnyílt, begyulladt vagy az ér és idegképletek felszívódtak.

Akkor is, ha a fog időszakos fájdalmat okoz, érzékenységet mutat melegre.

Amennyiben gyulladás alakult ki a fogat körülvevő csontban és lázat, fájdalmat, duzzanatot okoz, gyökérkezelés a megoldás, más néven endodonciai beavatkozásnak hívjuk ezeket a fogbélszövetet érintő kezeléseket.
Indokolt az endodonciai kezelés fogágybetegségek esetén vagy korona készítésekor is.

Fogászatunkon gépi gyökérkezelést is végzünk – az egyik legmodernebb endodonciai eszközzel, a VDW Reciproc Golddal.

A technológia rohamos fejlődése során a kézi gyökérkezelést felváltotta a gépi módszer, mellyel pontosabb és hatékonyabb eredményt lehet elérni.

Beszűkült vagy görbült gyökércsatornák esetében a gépi gyökértágítókkal az ilyen esetek megoldása is lehetségessé vált.

Az endomotoron egy hosszbemérő is van, így kezelés során biztonságosan, pontosan lehet a gyökércsatorna hosszát is meghatározni.
A gyökértömést a rendszerhez tartozó tömőanyaggal végezzük, amivel ún. falálló, homogén, csúcsig érő gyökértömés készíthető.

A gyökértömés után kerül sor a fog végleges ellátására, korona, inlay (betét) vagy tömés formájában.

Jelentkezzen be szakorvosi konzultációra a Kosztolányi Dental Studio fogászati klinikára, hogy megbeszéljük, milyen megoldás lenne a legmegfelelőbb az Ön számára.

Amennyiben fogainak kezelését, fogfájásának megszüntetését klinikánkon szeretné elvégeztetni, ismerje meg klinikánk szakorvosait.

Tájékozódjon előzetesen a Kosztolányi Dental Studio fogászati klinika verhetetlen árairól a fogászati szolgáltatások oldalunkon.

Jelentkezem a fém-kerámia korona akcióra!

Teljes név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

RENDELÉSI IDŐ

Hétfő:         8:00 - 20:00

Kedd:          8:00 - 20:00

Szerda:       8:00 - 20:00

Csütörtök:  8:00 - 20:00

Péntek:       8:00 - 20:00

ELÉRHETŐSÉGEINK

Fogászat 11. Kerület | Újbuda | Kosztolányi Dental Studio

Budapest, Ulászló utca 38. IV/2.,
kaputelefon kód: 42

+36 1 951 1303

+36 20 563 2102

info@kosztolanyidental.hu

közösségi

Facebook

Instagram

LinkedIn

Egészségpénztár partnereink, elfogadott kártyák: OTP EP, MKB EP, K&H EP, Prémium EP, OTP SZÉP, MKB SZÉP, K&H SZÉP

VDW Reciproc Gold gyökérkezelés
KARÁCSONYI AKCIÓ! Alpha Bio Neo implantátum+felépítmény+fém-kerámia korona az akció keretében most 245 000 Ft! Hívjon minket most!
IDŐPONTOT FOGLALOK
AKCIÓ!
close-image